Gabriele Osburg en Rudolphine Backer begeleiden samen Tantra voor vrouwen in de Roos. Met introductieweekenden en meerdaagse themadagen willen ze een steentje bijdragen aan het begeleiden van vrouwen op weg naar zichzelf. Hartverwarmend en ontroerend is voor hen elke keer weer te zien hoe vrouwen elkaar ondersteunen en met elkaar het onderzoek aandurven, en tranen, humor, stilte en uitbundigheid steeds weer tot één geheel weven om het mysterie 'leven' te leven en te vieren, kortom: om er te mogen zijn met wat is.
"Allereerst zijn wij zelf vrouwen en werken we graag met vrouwen. Vaak is een vrouwengroep een veilige omgeving om jezelf en je seksuele energie te onderzoeken. Het schept momenten van herkenning en steun. De competitie die er onder vrouwen kan zijn als er mannen bij zijn, valt weg. Hierdoor ontstaat meer ruimte om de verschillen en gemeenschappelijkheden van ons vrouwzijn te ervaren. Voor vrouwen spelen 'grenzen' en 'eigenliefde' een grote rol. 'Grenzen' is een belangrijk thema, of je ze nou wilt verruimen of dat je je bewust gaat worden welke grenzen je nodig hebt om jezelf goed te voelen. Er lijkt veel veranderd door de emancipatie, maar grensafbakening is nog steeds moeilijk voor vrouwen. Opofferingsgezindheid, schuldgevoel, bescheidenheid en aanpassing aan de partner staan een lustvolle, vrije beleving van seksualiteit nogal eens in de weg. Seksualiteit zoals die vanuit de buitenwereld aan ons gepresenteerd wordt, is voornamelijk op mannelijke behoeften gericht: actief en prestatiegericht. Het is aan de vrouwen daar hun verantwoordelijkheid in te nemen en hun eigen seksuele identiteit te ontwikkelen.
'Uit de kleren te moeten en enge dingen doen met vreemde mensen'. Dit is een vooroordeel dat langzamerhand begint te verdwijnen. Toch blijft het spannend omdat tantra nu eenmaal iets met seks te maken heeft. Wij werken met seksuele energie als basis van vitaliteit en als bron in de eerste stap naar intimiteit. Werkelijk contact met de ander begint met jezelf gewaar te zijn. We zijn vaak geneigd ons teveel op de ander te richten waardoor we onszelf vergeten en verliezen. We reiken binnen vaste structuren (lichaamswerk, meditaties en rituelen) mogelijkheden aan om, ervaringen op te doen en jezelf te onderzoeken.
Tantra is een weg om weer dichter bij jezelf te komen. Het is geen therapie, maar kan wel een verrijking zijn voor vrouwen met geweld- of misbruikervaring, ná of náást therapie.
De motivaties zijn zo divers als de vrouwen die in onze cursussen komen. We noemen er een paar: een cadeautje aan mezelf, minder moeite met aanraken, mijn eigen lichaam beter te leren kennen, hoofd, hart en seksualiteit met elkaar verbinden, op zoek naar mijn passie en verlangen, me verbinden met vrouwenenergie, of een verdere stap nemen in het omgaan met blokkades op seksueel gebied.
Maria Rigter